Yaklaşan büyük istanbul deperemi

 

 İstanbul Hazır mısın ? 

İstanbul günümüze kadar büyük depremler geçirmiş bir şehirdir ama şuan beklenen deprem daha tehlikeli ve yapılarımızın sağlamlığından ziyade zeminlerimiz ne durumda... 

Önce geçmişe gitmemiz gerekiyor tehlikenin farkına varmamız için ;

557 Konstantinopolis depremi


14 Aralık 557 Tarihinde gerçekleşen bu deprem dönemin Bizans İmpartorluğu'nun başkenti Konstantiniye'de meydana geldi. Depremin şiddeti 6.4 Ayasofya dahil şehrin yarısından fazlası zarar görmüştür. Bu deprem kuzey marmara fayında kırılma yapmadığı için Depremlerin devamı geleceği maalesef belliydi. 

1509 Büyük İstanbul depremi


1509 Küçük kıyamet olarak adlandırılan bu deprem Padişahı dahil korkutup sarayın bahçesinde yatırmıştır. Çünkü depremin şiddeti 7.2 idi 50 Saniye süren bu kıyamet 160.000 nüfusa sahip İstanbul 18.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Depremden ziyade şehrin yarısı sular altında kalmasıydı tehlikeli olan şey ve bu bir tusunamiydi. 

10 Mayıs 1556 Marmara Denizi depremi


Yaklaşık 40 sene sonra aynı şehri bu sefer 7.4 şiddetinde deprem meydana gelmiştir.  

Alt kısımda Wikipedia Arşivinden çıkan bilgilerin orjinaline ulaşbilşrsiniz...
[Deprem güneşin batmasından sonra, çok şiddetli bir rüzgarla birlikte gerçekleşmiş,[5] İstanbul'daki zararlar arasında Fatih CamiiAyasofya Camii ve surlarda hasar olduğu kaydedilmiştir. Tarihî kayıtlarda anlatılan hasar miktarı bu depremin şiddetinin Mercalli şiddet ölçeği'nde VIII'e karşılık geldiğini göstermektedir. Buna karşın 10 Ekim 1509'da depremi X gücündeydi. 1556 depremi, 989 ve 1509 depremleri kadar çok İstanbul'a zarar vermemiştir.]


1766 Büyük İstanbul depremi

Şafağın sesi ve depremin uğultusu ile uyanmak insanlar bu sesle uyandı ve depremin şiddeti 6.9 Yaklaşık 50 Saniye sürmüştür. 4.000 İnsanımız hayatını kaybetmiştir ve 1.5 Metre tusunamiye neden olmuştur.


1894 Büyük İstanbul depremi


Fatihin günlerce vurduğu surları bir deprem yıktı. Bu deprem 7.0 bu depremin İstanbul halkına nacizene hafif atladığını düşünüyorum dönemin teknolojilerine göre bakıldığında 1.349 kişi hayatını kaybetmiştir.

1999 Gölcük Depremi


Aslında İstanbul depremi değildir. Kocaali depremi olduğu için İstanbul'da ağır hasar aldığı için İstanbul depremi diye geçmiştir bazı kayıtlarda bunun ile ilgi ayrı bir yazı yazılması gerekiyor. 7.4 şiddetinde olan bu Deprem hala tam ölceği bilinmiyor. 8 , 8.1 , 8.3 söyleyen enstitülerde var.

Artık büyük kıyametimizi bekliyoruz günümüzde ya kırılacak yada kırılacak ama bunun üreteceği enerji maksimum 7.4 olacağı için İstanbul'un yaklaşık 10.000 binası yıkılacağını tahmin ediyorum kendimce.. Fakat uzmanlara göre ise bu sayının 15.000 olacağı yani %99 binanın hasar görmeyecek olaması demektir. 

Tehlikeli ilçeler ;

ESENYURT , BAĞCILAR , BAKIRKÖY , FATİH , AVCILAR , BÜYÜK ÇEKMECE 

Bu bölgeler yıkımların yüksek olacağı tahmin ediliyor. 

Evlerimiz güvenlimi ? 

Yeni binalarında rahat bir şekilde yıkıldığını görüyoruz fakat eski binaların ayakta kaldığı'da görünüyor. Bunun sebebi yapıların sağlamlığından ziyade zeminlerin güçleridir. 

Binanız sallanıyorsa kokrmayın ama hiç bir şekilde sallanmıyorsa buda bir sıkıntıdır. Bunun nedeni sallandığı için enerjisini dışarıya atıyor olması ama hiç sallanmıyor bir anda patlar. Yani binan tuzla buz olur seni en kaz altında günler sonra çıkarta bilirler. Fakat sallanarak yıkılırsan bir nebze olsun hayatta kalma şansın olacaktır. Bunun sebebi ise kendine hayat koridoru açacak yerin olabilir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING