IŞIK HIZI VE DÜNYA BAYRAĞI

Gökyüzü 


Bugün gökyüzüne bakınca ne görüyorsunuz uçsuz bucaksız mavilik ama bunu sadece gündüzleri görüyorsunuz dimi akşamları ise uçsuz bucaksız bir siyahlık ve siyahlıkların arasında parlayan meteorları ve yıldızları görüyorsunuz.

Şimdi oraya yolculuk yapacağız biliyorum bu hayali sadece ben kurmuyorum sizlerde bu hayalin içerisindesiniz. 

Nelere ihtiyacımız var ? 

  • Uzay aracı
  • Uzay kıyafeti
  • Bir tane dünya bayrağına 
Yukarıdakiler liste anormal bir şeyler olabilir. Aklınızda şu soru canlanmış olabilir Dünya bayrağı derken..


Yukarıdaki bayrak aslında bizim 7 Milyar insanı temsil eden bir bayrak uzayda keşif ettiğimiz yerlere dikilir genellikle Marsta ve Ayda dalgalanmaya devam etmekte hala, tabi Ayda her hangi bir hava akımı olmadığı için orada sabit bir şekilde duruyor ama Marta fırtınalar çıktığı için dalgalanmaya devam ediyor.

Neden Gördüğümüz Gezegenlere Gidemiyoruz ? 

Aslında bunun cevabını kısa bir şekilde vermek gerekirse çok uzak bu mesafeler o kadar uzak'ki bizler aslında bu gezegenlerin Milyonlarca yıl önceki hallerini görüyoruz çünkü ışığı bizlere anca ulaşıyor. Evrende bilinen en hızlı cisim ışık olduğu için ışığı Milyonlarca yıl sonra geliyor bize, şuan insanoğlu ışık hızına azda olsa yaklaşmış durumda ama buna tamamen asla ulaşamadım ışık hızına ulaşsak bile oraya gitmemiz Milyonlarca yıl süreceği için hiç birimiz yaşamı buna yetmeyecektir yolda maalesef öleceğiz.

Işık hızıyla Marsa yaklaşık 175 Sn gideriz. Ama şuan'ki araçlarımızla bu süre 9 Ay gibi süreyi bulabilir marsın bizden uzak olduğu anları'da hesaba katarsak 1.2 Yılda gidebiliriz. 

Güneşimiz bir anda ortadan kaybolsaydı biz bunu 8 Dakika fark etmiş olacağız çünkü güneşin ışığı bizlere 8 Dakika geç gelmektedir mesafesinden dolayıdır.

IŞIK HIZI

Işık Hızı : Işık hızı Işığın boşluktaki hızı, genellikle c ile gösterilir, fiziğin birçok bölümünde kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Kesin değeri 299.792.458 m/s'dir. (yaklaşık olarak 3.00×108 m/s) 

Özet geçecek olursam 1 Saniyede dünyanın etrafını 7 kere dönüyor. 1 Saniyede 300.000 Km mesafe kat edebilir. 1 Saate ise bu rakam 1.080.000.000 Km mesafedir. Bu kadar yüksek mesafeleri algılaya bilmemiz için daha bir kolay olan ışık yılları ve ışık mesafesi olarak tabirler kullanılmaktadır. 

Kim bilir belki bir gün bu hızlara ulaşabiliriz ama bu hızlara ulaşa bilmemiz için bunlara uygun kıyafetlerimi bunlara uygun araçlarımızın olması gerekiyor. Bunlarda bu yüz yıl içinde olacağını düşünmüyorum. Ama Cern'deki bilim insanları ölmeden bunu başarabilir. 



Aslında mesafeleri kısaltmanın bir yolu daha var bunun için uzayı bükmemiz gerekecek buna'da bilimde Solucan deliği deniyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING