VPN Kullanmak Güvenli mi ? Nasıl çalışır.

Virtual Private Network

Başlıktan anladığınız gibi farklı bir konuya girmediniz aslında, Virtual Private Network , VPN olarak biliyoruz.

Ülkemizde maalesef bu uygulamaları ve çeşitli yollarla internete giren insanlarımız var bunun nedeni ise gerek WIKIPEDIA olsun diğer sitelere giriş için kullanmaktayız.

Bizler aslında kendi servis sağlayıcımız sayesinde internete giriyoruz hiç bir şekilde başka bir firmayla iş yapmıyoruz öncelikle bunu anlamamız gerekiyor.

Sadece bağlana bilmek için ülkelerde bulunan SERVER'lar sayesinde o ülkedeymiş gibi internete giriyoruz. Bunu şöyle düşünün bir online oyun oynuyorsunuz ve sizin pingin 70 ms olarak çıkıyor bunun nedeni ise server'lara uzak olmamız. 

Aynı bu yolla hem oyun oynayıp hemde internete girebiliyoruz. 

Bunun kötü yanları var mı var tabi'ki ama bu sizin için çok önem teşkil etmiyor sonuçta normal sıradan bir vatandaşsınız üst seviye biri olsaydın güvenlik için kullanmak istemeyecektiniz.

Sonuçta ben bilgisayarımın bilgilerini serverlara iletiyorum bu onların benim bilgisayarıma bağlana bilecekleri anlama gelmiyor tabi'ki ama sonuçta evimden başka ülkelerde bulunan serverlara bağlanıyorum.

VPN Nasıl çalışır ? 



VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto anlamında) bir tünel açar. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Konuya hakim güvenlik uzmanları şifreli veri aktığını görür ama içeriğinin ne olduğunu (çok zayıf bir güvenlik kullanmıyorsa) anlayamaz. 

VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurar (veya mobil cihazlarda bu gömülü olarak gelir) ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak size karşıdaki ağdan bir IP numarası da verir. Bu sayede izin verilen uygulamalara veya yerel adreslere erişebilirsiniz.

VPN ile izimizi kaybettirebilir miyiz ?



Bulunduğunuz ağ üzerinde kendinizi görünmez olmasa da anlaşılmaz hale getirebileceğiniz genel VPN hizmetlerinde, hizmet sağlayıcı tarafında çeşitli kayıt sistemleri kullanılıyor. Bu kayıt sistemleri elbette birçok ülkeye (yani hizmeti sağlayan şirketin ülkesine) göre değişiyor. Bunu satın aldığınız hizmetin sağlayıcısından öğrenebilirsiniz. 

Sizi farklı ülkeye taşıdıktan sonra internete taşıyan sistemlerde çıkış yaptığınız andan o ülkenin internet regülasyonları sizi olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilir. Şirketinize doğru veya şirketinizdeki ağ üzerinden yapacağınız erişimlerde ise, eğer iyi bir sistem yönetim kadronuz varsa, VPN erişimiyle nerelere bağlandığınızın kaydı tutulacaktır. Dolayısıyla VPN teknolojisi sizi görünmez yapmaz; yapacağınız işi daha güvenli şekilde yapmanızı sağlar.

VPN Şirketleri neden ücret alır ? 



Aslında bunun kısa ve özetini söylemek gerekirse sonuçta bu insanlar kendi ülkelerinde hem server kiralama ücreti ödüyorlar hemde yüksek hızlarda internet satın alıyor bunun için sizlerden ve bizlerden para talep ediyorlar.

Fazla para isteyenlerin ise daha güvenli serverlar tercih etmesinden kaynaklı olarak adlandırılır. Ama şöylede bir şey var bizler kendi ülkemizden Amerika gibi serverlara bağlanmamız biraz sıkıntılı malum evimizdeki internetlerin hızı oraya bilgi gidecek sonra o bilgi bize geri gelecek biraz yavaş işlem yapmamızı sağlar.

Ama Avrupa veya Asya serverları bizim işimiz daha rahat görülmesini sağlar. 

Ücretsiz hizmet sağlayan şirketler genelde halka açık serverlar kullanır buda hızını doğal olarak yavaşlatır bu yüzden bunu ücretli almanızı söylerler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING