NASA Güneşe Dokunacak (Uzay Aracı Yolda)

YAŞAMA YOLCULUK



Güneş yaşam kaynağımız hem çok sıcak bazende çok soğuk bunun nedeni yazın gördüğüm güneş ile kışın gördüğümüz güneşin aynı olmasıdır.



NASA ’nın 1.5 milyar dolara mal olan bir otomobil büyüklüğündeki Parker Solar Probe uydusu, “Güneşe Dokunmak” olarak tanımlanan görev için uzaya fırlatıldı.

Yerel saatle gece 0:33'te (TSİ 10:33) Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden hareket ettiği bildirilen uydunun, 7 yıl sürecek olan yolculuğu sırasında Güneş'in etrafında 24 tur atacağını açıkladı.

Boeing firmasının ürettiği Delta 4 roketiyle fırlatılan otomobil büyüklüğündeki uzay aracının dün sabah saatlerinde planlanan fırlatılışı, teknik aksaklık nedeniyle bugüne ertelenmişti.

Uzayda saatteki 690 bin kilometre hıza ulaşması beklenen uzay aracı, Güneş yüzeyine 6,16 milyon kilometre yaklaşarak solar atmosfer hakkında bilgi toplayacak.



Uzay aracı, keşif faaliyeti sırasında Güneş yörüngesinde bin 370 derecelik sıcaklığa maruz kalacak. Aracın üzerinde, Güneş'in radyoaktif etkisine dayanıklı, yaklaşık 12 santimetre kalınlığındaki karbon kompozit ısı kalkanı ısıyı yalıtarak aracı yaklaşık 30 derecede tutacak.
Keşif aracının, Güneş'i bugüne kadar insan yapımı herhangi bir objeden daha yakından inceleyeceği belirtiliyor.



Aracın görevleri arasında güneş rüzgarının hızlanmasının, yıldızdan devamlı dışarı madde akışının ve koronadaki çok yüksek sıcaklığın gizemini çözmeye çalışmak yer alıyor. Güneş'in aktif parçacıkları, yıldızdan fırlayarak uzaklaştıklarında ışık hızının yarısından fazlasına erişiyor. Bilim insanları, aracın ısıyı kesen kalkanının görevi mümkün kılacağını ifade ediyor.

Aslında kulağa imkansız gelebilir bu durum ama benimde gözümde imkansız diye bir şey yok mantığıyla ilerleyen NASA'nın bu başarası gerçekten çok büyük bir hikaye kitaplara konu bile olabilir.

Bir gün belkide oraya insan göndeririz ve bu bir Türk olur neden olmasın, imkansız diye bir şey yoktur bu dünyada ve uzayda.. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING