Şamanizm Nedir? Şaman Kime Denir? Dini Adetleri, Ayinleri ve Özellikleri

İSLAMI KABUL ETMEDEN ÖNCE TÜRKLERİN DİNİ


Kısacası atalarımızın dini olan Şamanizm nedir, ayinleri , dini adetleri nelerdir bu gün onları ele alalım. 

Şamanizm Nedir ?



Şamanizm nedir denildiğinde aklınıza ilk neler geliyor? Acaba siz de Türklerin Şamanizm’le alakası olmadığını ısrarla savunanlardan biri olabilir misiniz? Çünkü bazıları gerçekten de büyük bir ayıpmış gibi Şamanizm’in Türkler arasında hiçbir zaman var olmadığını söylüyor. Oysaki şu anda sürdürdüğümüz adetleri düşündüğümüzde, Şamanizm’in izleriyle alelen karşılaşıyoruz.

Mesela; Şamanist Türklerin Ay’ın koruyucu ruhuna Ay Ata ya da Ay Dededemeleri gibi. Ay – Güneş şahit dememiz de eski şaman adetleri arasında. Aynı şekilde, çocuklara “Satılmış, Durmuş, Dursun” gibi isimler verilmesinin kökeninde de Şamanist inanışlar bulunuyor. Zira eski topluluklarda, çocukların ölümüne aileye musallat olan kötü ruhların neden olduğu düşünülüyormuş. İşte bu nedenle; ailenin çocuklarının kötü ruhlardan kurtulabilmesi için onlara böyle isimler verilirmiş.
Ayrıca kurşun dökmek, dilek tutmak, ölüler için mezar taşları yapmak, mevlit törenleri düzenlemek, türbelere ya da ağaçlara çaput bağlamak hep Şamanizm kökenli adetler olarak gösterilmektedir. Uzun lafın kısası; Türkler şaman mıdır değil midir yorumu size bırakıyorum ama Türklerin Gök Tanrı(Tengricilik – Kamizm) diniyle Şamanizm arasında büyük benzerlikler olduğu da açıkça ortada.

Şamanizm’in ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte İlk Çağ devirlerinden beri yaygın olduğu düşünülmektedir. Eski Türkler gibi daha pek çok topluluk da bu inanışı, dini ya da kültü benimsemiş, Şamanizm farklı bölgelerde farklı biçimlerde varlığını sürdürmüştür. Tabii, arada bazı farklılıklar olmuş ama Şamanizm genellikle aynı temele bağlı kalmıştır.


Şamanizm Nedir? Kısaca Bilgi


Şamanizm’in ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte İlk Çağ devirlerinden beri yaygın olduğu düşünülmektedir. Eski Türkler gibi daha pek çok topluluk da bu inanışı, dini ya da kültü benimsemiş, Şamanizm farklı bölgelerde farklı biçimlerde varlığını sürdürmüştür. Tabii, arada bazı farklılıklar olmuş ama Şamanizm genellikle aynı temele bağlı kalmıştır.




Örneğin; şamanlar hep ata ruhlarla iletişime geçen kişi olmuş, insanlarla ruhlar arasında bir nevi elçilik görevi üstlenmişlerdir. Ayrıca hepsi belli başlı eğitimlerden geçmiş, seçilmiş şaman adayları olarak yıllarca ustalarının öğretilerini ve ruhların gizli dillerini anlamaya çalışmışlardır. Şifacılık da yapan şamanlar, ruhların yol göstericiliğiyle hastaları iyileştirmiş veya ölenlerin öte alemlere geçebilmeleri için ruhlarına rehberlik etmişlerdir. Anlayacağınız; Şamanizm nedir sorusuna kısaca bu şekilde cevap versek bile bu konu hakkında söylenmesi gereken daha bir sürü şey vardır.

Şaman Ayinlerinin Vazgeçilmez İçeceği: Ayahuasca


Konu Şamanizm olunca son yıllarda epey popülerleşen şaman içeceğinden de kısaca bahsetmek istedik. Evet, ayahuasca isimli içeceği diyorum. Yani pek çoğumuzun, yalnızca 13 bölüm yayınlanan 46 Yok Olan isimli dizi sayesinde duyduğu gizemli şaman içeceğinden. Sonuçta; şamanların transa girmek için çeşitli bitkiler, müzikler ya da tütsülerden yararlandığını biliyoruz. İşte onlardan bir tanesi de Peru ve Brezilya’da yetişen ayahuasca isimli bitki.
Yeri gelmişken, ayahuasca haricinde sinek mantarı – gelin mantarı (amenita muscaria), sihirli mantar (silosaybin mantarı), salvia divinorumpeyote gibi başka bitkilerin de ayin sırasında kullanıldığını belirtmek isterim. Entojenikbir bitki olan ayahuasca, doğadaki en tesirli halüsinojenlerden biri olarak gösteriliyor.


Devamı yakında…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING