Uy Scuti / İnsanın hayallerinden bile büyük olan bir yıldız düşün. /

Sol taraftaki Uy Sucuti ve Sağ taraftaki yaşam kaynağımız olan güneş.

 ‘UY Scuti’ adlı yıldız, Güneş’in yarıçapının yaklaşık 1708 katı büyüklüğü ile gözlemlenebilen evrendeki en büyük yıldız unvanını elinde bulunduruyor.

Örnek göstermek istersem. Sadece büyüklüğünü düşünmek istiyorsanız gözlerinizi kapatın ve düşünün büyük ihtimalle bunu ilk başta başarmanız yok denilecek kadar azdır. Fakat insanların bunun yapmasıda imkansız büyük ihtimalle yaklaşamadan kül olacaktır. Benim burdaki amacım sadece bu yıldızın büyüklüğü sizlere anlatmak olacak eğer UY Scuti güneş sisteminde bulunsaydı dünya hatta güneş bunun etkisine girer ve etrafında dönmeye başlar. 

Ama bun dönme şuan olduğu gibi olmayacak birazcık sıcak olacak olacak bu dönüş nedeni ise yüzeyinin güneşten bile sıcak olmasıdır. Cünkü aynı güneş sisteminde iki tane ısı yayan bir yıldız varsa yaşamın oluşması türlerin var olması imkansız olur. 

Uy Scuti olsaydı yıldızımız yani bizim güneşimiz öncelik dünyanın yüzeyi lavlardan oluşucaktır. Sıcaklığından dolayı daha sonra etrafında dönme normal dönme olmayacaktır hızlı olacak dönüş ve etrafında aynı ölçekte dönmeyecek yıldızın çekim gücü sayesinde ona git gide yaklaşacak dünya kacınılmaz son olacak dünyanın yok olması korkutucu gözükse bile güneşin yerine UY Scuti olsaydı böyle bir sorun yaşanırdı.

Benim düşüncem şu o kadar fazla yıldız galaksi güneş sistemi varken neden bizim dünyamızda yaşam var aslında oralarda var bir yer orada yaşam benim görüşüm. Dünyamıza benziyen çok fazla gezegen var ama bizim bunlara ulaşmamız imkansız belki onlar için'de bu böyledir. 

Evren genişlemeye devam ediyor ama bunun son kullanma tarihi var. Ama bizim dünyamız genç bir gezegen 4.5 Milyar yaşında. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEPHEN HAWKING